Tip voor de zomer: wadlopen

Tip voor de zomer: wadlopen

Als je eens iets bijzonders wilt doen deze zomer, ga dan een keer wadlopen! In Nederland kun je wadlopen tussen het vasteland en diverse Waddeneilanden: Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ook naar de minder bekende eilanden Engelsmanplaat, Simonszand en Rottumeroog zijn tochten mogelijk. Tussen Texel en Vlieland lopen alleen ervaren wadlopers, en ook de tocht naar Terschelling is alleen voor hen geschikt. Bij wadlopen maak je niet altijd de oversteek naar een eiland, er zijn ook tochten die je naar het vasteland terugvoeren. Zulke tochten zijn bij uitstek geschikt voor beginners.

 

Sportief zijn en genieten van de natuur

Je kunt op het wad lange wandeltochten maken, zonder het contact met de vaste grond te verliezen. Wadlopen doe je tijdens laagwater. De momenten waarop het eb en vloed wordt verschillen per dag, dus soms kun je wadlopen in de ochtend, en dan weer in de middag. Je loopt langs kwelders en slikvelden, langs geulen en over zandplaten die deels onder water liggen, met prachtige vergezichten over de Waddenzee. Iedereen met een goede gezondheid kan gaan wadlopen, het is alleen niet mogelijk voor wie onder de 1.20 m is, dus kleine kinderen en honden moeten helaas thuisblijven. Soms zak je tot je knieën in het slik of waad je door een geul en staat het water tot je middel. Voor liefhebbers van de natuur is wadlopen echt een prachtige sport.

wadlopen-groep

Tips en ervaringen

Wadlopen gebeurt via routes over hoger gelegen delen van de bodem van de Waddenzee. Een gids weet de weg over het wad, trek er dus niet in je eentje op uit maar ga mee met een groep onder begeleiding. Waar moet je verder op voorbereid zijn? Bij wadlopen blijf je niet schoon en droog. Trek dus kleren aan die vies mogen worden. Een korte broek is handig, want je zult soms door hoger water lopen. Trek beslist geen regenlaarzen aan! Die lopen vol en zuigen zich vast in de modder waardoor je ze snel kwijt bent. Neem in een rugzak een set droge kleren en schoenen mee. Wat spullen om je na het wadlopen schoon te kunnen maken zijn ook slim om bij je te hebben: water om je mee af te spoelen, reinigingsdoekjes en een handdoek, en een plastic zak om je vuile kleren in te doen. En tenslotte: het is verleidelijk om je smartphone mee te nemen en mooie foto’s te maken, maar je loopt het risico dat je hem niet droog houdt! Laat je smartphone dus maar liever thuis.