Ramsey Nasr

Ramsey Nasr

Bij de opening van het Oerol festival van 2010 droeg Ramsey Nasr zijn gedicht ‘Manifest van Terschelling’ voor (zie video onderaan). Dit gedicht vormde een protest tegen de bezuinigingen in de kunst- en cultuursector en werd aansluitend aan de voordracht aangeboden aan de toenmalige voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet. Wie is de veelzijdige artiest Ramsey Nasr?

 

Dichter des Vaderlands

In januari 2009 deed Ramsey Nasr auditie naar de functie van Dichter des Vaderlands met het gedicht ‘Ik wou dat ik twee burgers was’. In de jaren die volgden schreef hij veel artikelen en opiniestukken voor Vlaamse en Nederlandse media. Ook trad hij regelmatig op op dichterspodia. De bundel ‘Mi have een droom’ bevat vrijwel het gehele oeuvre dat hij als Dichter des Vaderlands schreef. Al deze werken zijn ook te vinden op de website van de Koninklijke Bibliotheek. Op 28 januari 2013 nam Ramsey Nasr afscheid na vier jaar actief te zijn geweest als nationale dichter. Tijdens het concert waarmee hij afscheid nam heeft hij zijn opvolger Anne Vegter in het ereambt Dichter des Vaderlands geïnstalleerd.

 

Dichter maar ook acteur

Behalve dichter is Ramsey Nasr ook al vanaf het begin van zijn loopbaan acteur. In 2013 trad hij toe tot het theatergezelschap Toneelgroep Amsterdam. Het was op dat moment dertien jaar geleden dat hij voor het laatst als acteur op de planken had gestaan. De eerste voorstelling waarin hij speelde was ‘Lange dagreis naar de nacht’. Binnenkort is hij te zien in ‘Husbands and Wives’ vanToneelgroep Amsterdam, waarin hij naast Halina Reijn optreedt. De theaterbewerking van de gelijknamige film van Woody Allen gaat op 19 juni op het Holland Festival in première. Later dit jaar staat hij nog op het toneel in ‘De andere stem’, ‘Kings of war’ en ‘The fountainhead’, drie andere voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam.

 

Ook actief buiten Nederland

In 2005 was Ramsey Nasr een jaar lang stadsdichter van Antwerpen. In dat jaar schreef hij tien Stadsgedichten, die niet alleen bedoeld waren voor de Antwerpenaren maar ook voor het publiek buiten de stadsgrenzen. Op 26 april 2007 reikte de Universiteit van Antwerpen aan eredoctoraat aan Ramsey Nasr, Tom Lanoye en Bart Moeyaert uit vanwege Algemene Verdienste. Ramsey Nasr ondernam ook diverse expedities naar de Noordpool, voor het laatst eind 2015. Hier heeft hij in alle nederigheid het echte leven ervaren: je eigen eten sjouwen in lange dagtochten en ’s nachts op wacht staan vanwege de ijsberen. Die avonturen vormden voor hem ook een inspiratie als schrijver.