Terschelling binnenkort ook connected

Terschelling binnenkort ook connected

Wie op Terschelling woont of hier regelmatig komt, weet helaas uit eigen ervaring dat de titel van dit stuk voor ons eiland ook echt nieuwswaardig is. Want terwijl men in heel Nederland al toe is aan de vierde generatie in mobiele telecommunicatiestandaarden, is het op het Terschelling al een wonder wanneer je fatsoenlijk 3G dekking hebt. Helemaal tijdens een evenement als Oerol, wanneer duizenden bezoekers op Terschelling komen genieten van kunst, is het soms bar en boos gesteld met de dekking. Het is overigens wel een probleem dat bij sommige providers meer lijkt te spelen dan bij anderen. Eerder kwam de slecht connectiviteit op Terschelling al ter sprake op Kassa, doordat de veiligheid van de eilanders en de gasten hierdoor ook in het geding staat.

Wat is 4G?

Maar goed, voor wie positief is ingesteld is het natuurlijk wel interessant om te weten wat 4G is voor het in de hopelijk nabije toekomst ook Terschelling bereikt. Iedereen die op dit moment gebruik maakt van het internet via zijn of haar mobiel, doet dat via het 3G netwerk. Deze huidige standaard voldoet echter niet meer aan de steeds hogere eisen die we aan onze mobiele internetervaring stellen. Daardoor is het 4G netwerk ontwikkeld, dat in korte tijd meer informatie kan verwerken. Of, om het nog simpeler te houden, 4G is nog sneller internet voor je mobiele telefoon.

Snelheid en dekking

4g-snelheden
Met 4G kun je snelheden bereiken tot 1.000 Mbit/s per seconde wanneer je stil staat. Zit je bijvoorbeeld in de trein, dan zal de snelheid ongeveer op 100 Mbit/s per seconde liggen. Deze nieuwe generatie is daarmee ruim vier keer sneller dan het huidige 3G-netwerk. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat het surfen over internet sneller gaat, maar je zult het vooral merken bij het afspelen van multimedia. Een filmpje op YouTube zal veel vloeiender afgespeeld worden via 4G en ook tijdens het luisteren van online muziek ervaar je minder haperingen. Momenteel biedt KPN 4G aan en heeft het telecombedrijf bijna heel Nederland gedekt, hopelijk is Terschelling ook snel aan de beurt. Goed nieuws voor iedereen, al zullen iPhone 5 gebruikers geen gebruik kunnen maken van het snelle 4G-internet doordat deze telefoon de gebruikelijkte 800MhZ band niet ondersteund.