Tijdelijke kunst

Tijdelijke kunst

Schilderijen en beeldhouwwerken kunnen eeuwen meegaan. Ze zijn vastgelegd voor het nageslacht en generatie op generatie kan ervan genieten. Films en muziek worden opgenomen en kunnen ontzettend lang bewaard blijven. Dat is kenmerken voor veel vormen van kunst. Maar er zijn ook kunstenaars die tijdelijke kunst maken.

Strijdom van de Merwe is zo’n land art-kunstenaar. Hij maakt een kunstwerk van materiaal dat je in de natuur kunt vinden. Takjes, water, bloemen, zand. Hij weet van tevoren niet wat hij gaat maken, want hij trekt er gewoon op uit en ziet dan wel wat hij wil creëren. Volgens Strijdom wordt de verbintenis met de natuur en elementen op die manier groter. De gemaakte kunst is echter van tijdelijke aard. Sommige mensen vinden dit wellicht zonde, dat een simpele regenbui de creatie binnen een minuut kan wegwassen. Maar dat vindt Strijdom niet erg. Hij wordt gelukkig van het maken van deze tijdelijke kunstwerken.

In deze video zie je hoe Strijdom van der Merwe een kunstwerk maakt van water.